Zelf AI-muziek maken

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

We herinneren ons allemaal nog wel de recente reuring rondom het nummer ‘Heart on my sleeve’ waarin de stemmen van zangers The Weeknd en Drake waren gebruikt in een behoorlijk catchy deuntje. Wat bleek? Allemaal gemaakt door AI. Zowel de zang, rap als de beats. Welkom in het nieuwe tijdperk. 

https://www.youtube.com/watch?v=1Q5iNBABiLw

Zelf AI-muziek maken? Het kan nu. Facebook Research, de AI-onderzoeksafdeling van Meta, heeft afgelopen week MusicGen uitgebracht, een nieuwe, gebruiksvriendelijke tool voor het maken van muziek op basis van AI en tekstopdrachten. Google heeft onlangs ook een vergelijkbare tool uitgebracht onder de naam MusicLM. Toch lijkt het erop dat Meta met deze release een stapje verder gaat dan Google. Waarom?

In tegenstelling tot MusicLM is MusicGen nu al eenvoudig te gebruiken en zijn er geen ontelbare stappen, speciale instellingen en steeds maar weer die ellendige wachtlijst nodig om aan de slag te kunnen. MusicGen werkt supersnel: prompt invoeren, tien seconden wachten en je muziekstuk (van 12 seconden) is al klaar en te downloaden als mp3. Verrassend goed ook. En soms verrassend slecht. Afhankelijk van je invoer. Hier beneden vind je de soundtrack die ik gisteren bij de heerlijke, zwoele zondagavond heb gemaakt.

Prompt: “Cat Sounds And Cheering People In A Street With Passing Cars, Summervibes, gentle beats with jazzy high hats and a smooth bass”

Meer nieuws & inzichten