Melanoom scanner en andere Google Lens updates

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Wij Nederlanders zitten maar wat graag in de zon. Als het even kan pakken we een straaltje mee. En dat kan tegenwoordig steeds vaker én steeds langer. Dat het door die extra zonne-uren eigenlijk verstandig zou zijn om onze stijl van zonnebaden iets aan te passen, dat gaat er bij veel mensen niet goed in. Je weet uiteindelijk maar nooit hoe lang het lekkere weer aanhoudt. Toch? Dan kun je er maar beter maximaal van genieten, is vaak de gedachte.

Zonnebaden is niet zonder risico’s, zeker wanneer je regelmatig en onverantwoord lang in de zon zit. Het veranderende klimaat levert meer zon op, maar ook meer risico op melanoom. Deze vorm van huidkanker is in de afgelopen twintig jaar enorm toegenomen. Google is al een aantal jaren actief om huidaandoeningen te analyseren met behulp van kunstmatige intelligentie. Sinds afgelopen week is er een toepassing beschikbaar in de reguliere Google Lens app, waarmee de huid gefotografeerd en afwijkingen herkend kunnen worden. Dat maakte Google bekend in een blogpost waarin het maar liefst acht nieuwe lensfuncties introduceerde. Hierbij wordt wel een duidelijke kanttekening geplaatst dat de functionaliteit uitsluitend gebruikt kan worden ter ondersteuning en niet als volwaardige diagnose.

Andere updates van Google Lens zijn ondermeer:

  • Snelle vertalingen van richtingaanwijzers en andere borden

  • Huiswerkhulp op basis van een foto

  • Woorden en foto’s combineren om je favoriete kleding te vinden

  • Eten herkennen, waarbij vervolgens ook nog het restaurant in de buurt waar het recept op het menu staat getoond wordt

     

Tenslotte belooft Google dat de Lens binnenkort geïntegreerd wordt in de chatbot Bard. Helaas zijn al deze updates vooralsnog alleen in de VS beschikbaar.

Meer nieuws & inzichten