Tesla stoot Toyota van de troon als meest waardevolle autobouwer ter wereld

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Het is Elon Musk gelukt om met Tesla de meest waardevolle autobouwer ter wereld te worden. Het Amerikaanse bedrijf, dat alleen elektrische auto’s en vrachtwagen bouwt, is nu op de beurs meer waard dan het Japanse Toyota. 

 

 

Met een marktwaarde van iets minder dan $ 210 miljard heeft Tesla nu Toyota ingehaald. Het Tesla-aandeel is sindsdien gestegen tot meer dan $ 1130 – een hoogtepunt voor de Amerikaanse autofabrikant. Het is gisteren iets boven de duizend dollar gesloten. Terwijl andere autofabrikanten zwaar te lijden hebben onder de Corona-crisis en de productie gedeeltelijk tot stilstand kwam, lijkt daar bij Tesla niet veel van te merken; de run op het Tesla-aandeel is echter waarschijnlijk voornamelijk te danken aan speculatie over een vierde kwartaalwinst op rij en de aanhoudend sterke groei. Tesla wist zijn verkoopcijfers in 2019 met 50 procent te verhogen in vergelijking met het jaar ervoor.

 

Volkswagen de helft minder waard
Alleen de mogelijkheid al dat Tesla zou kunnen worden opgenomen in de belangrijkste Amerikaanse aandelenindex S&P 500, zorgt ervoor dat het aandeel gewild is. Experts uit de industrie hebben lang gesoebat over wat nu de realistische waarde van Tesla is, want in vergelijking met bijvoorbeeld Toyota is het bedrijf  nog steeds een lichtgewicht: in het eerste kwartaal produceerde Tesla ongeveer 103.000 voertuigen, wat volgens Bloomberg slechts vier procent van de 2,4 miljoen auto’s is die Toyota in dezelfde periode maakte. ‘s Werelds grootste autofabrikant, Volkswagen, is momenteel de helft minder waard dan Tesla.

Meer nieuws & inzichten