Oculus VR Co-founder Palmer Luckey bouwt virtuele Mexicaanse muur

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Palmer Luckey, mede-oprichter van Oculus VR, dat in 2014 werd overgenomen door Facebook, zal in opdracht van de Amerikaanse regering 200 door AI (Artificial Intelligence) bediende wachttorens plaatsen op de Mexicaanse grens, dat schrijft The Verge

 

Anduril Industries, het nieuwe bedrijf van Palmer Luckey, kreeg van de Amerikaanse overheid de opdracht om een ​​virtuele grensmuur te bouwen. Volgens een artikel in The Washington Post behelst het contract de komende twee jaar in de bouw van 200 autonome wachttorens aan de grens met Mexico. De torens werken op zonne-energie om zo 24/7 bewaking uit te kunnen voeren. Camera’s, warmtesensoren en antennes kunnen onderscheid maken tussen voertuigen, mensen en dieren. Kunstmatige intelligentie evalueert de gegevens en rapporteert aan de verantwoordelijke autoriteiten wanneer iets beweegt, wat het is en waar het is.

 

Geen gezichtsherkenning
Het systeem wordt door Amerikaanse experts als een doorbraak beschouwd. Eerdere systemen konden nog niet zo veel onderscheid maken; zo gingen de alarmbellen vaak af door dieren en werden dan grenscontroles voor niets uitgevoerd. Het softwaresysteem met de naam Lattice, mag officieel geen individuele personen identificeren. Software die bijvoorbeeld wordt gebruikt voor gezichtsherkenning, zou daarom niet geïntegreerd zijn.

 

Aanvulling op stenen muur
De torens zijn niet bedoeld om de grensmuur van president Donald Trump te vervangen, maar alleen om deze aan te vullen. Sinds februari is er nog eens 80 kilometer grensgebied bijgekomen, waarmee de totale lengte 350 kilometer beslaat. De Democraten hebben zich uitgesproken voor de virtuele muur. Het is effectiever en goedkoper dan een echte muur van beton en staal. Hoeveel geld Anduril Industries krijgt, is onbekend. De schatting ligt bij enkele honderden miljoenen dollars. De Amerikaanse regering heeft een vijfjarig contract met het bedrijf ondertekend.

Meer nieuws & inzichten