Eerste ‘officiële’ virtuele Tour de France gaat dit weekend van start

Bob Hardus

Bob Hardus

Digitaal fietsplatform Zwift geeft aankomende zaterdag 4 juli het startschot voor een peloton bestaande uit 23 herenteams en 17 damesteams, dat zal strijden voor de winst in de virtuele Tour de France. Deze Tour is een officiële samenwerking met de Amaury Sport Organisation (ASO), die de ‘echte’ Tour organiseert en zich wegens corona maatregelen genoodzaakt zag het startschot van het jaarlijkse hoogtepunt op de internationale wielerkalender uit te stellen tot 29 augustus. 

 

De organisatie heeft ex-tourwinaars Chris Froome, Egan Bernal, Geraint Thomas en andere toppers als Greg Van Avermaet weten te strikken voor deelname. Marianne Vos, Chloé Dygert-Owen, Kirsten Wild en Anna Van der Breggen behoren tot de bevestigde namen voor de damesrace, schrijft Wielerflits.

 

De virtuele tour bestaat uit zes etappes van ongeveer een uur. Drie weekenden lang, elke zaterdag en zondag, uitgezonden in 130 landen wereldwijd. In Nederland en België is de virtuele Tour de France te volgen via de NOS, VRT, RTBF en Eurosport. De renners en rensters beginnen met twee etappes op het vulkanische fantasie eiland Watopia. Watopia krijgt voor de Tour de France verschillende visuele toevoegingen, geïnspireerd op Nice, dit jaar de startplaats van de echte Tour de France. Andere ritten worden gehouden in de ‘Franse wereld’ van Zwift, speciaal ontworpen voor de Virtual Tour de France. De vijfde etappe wordt gemarkeerd als de koninginnenrit, gezien de finish aan Chalet Reynard, zes kilometer onder de eigenlijke top van de Mont Ventoux. De slotrit is zoals gebruikelijk op de Champs-Élysées in Parijs.

 

Zelf meedoen
De race is ook geopend voor gebruikers van het Zwift-platform. Zij kunnen echter niet realtime de pedalen kruisen met de professionals, maar op andere tijdstippen is het parcours door ‘La douce France’ voor iedereen geopend. Het is niet de eerste ‘grote ronde’ die het Amerikaanse bedrijf organiseert; de Giro en de Vuelta hebben al eens plaatsgevonden. Zelf meedoen? Een trial van 7 dagen is gratis, daarna 15 dollar per maand.

 

Het zes jaar oude bedrijf uit Californië is naar eigen zeggen de grootste multiplayer bikinggame. Inmiddels is er ruim 170 miljoen dollar aan kapitaal opgehaald bij adverteerders om het platform nog verder te laten groeien.

 

Rittenschema van de flag-fr Virtual Tour de France
● Zaterdag 4 juli, etappe 1: Nice, 36,4 km (4x een lokale ronde van 9,1 km, heuvelachtige etappe)
● Zondag 5 juli, etappe 2: Nice, 29,5 km (682 hoogtemeters, bergetappe)
● Zaterdag 11 juli, etappe 3: Noordoost Frankrijk, 48 km (vlakke etappe)
● Zondag 12 juli, etappe 4: Zuidwest-Frankrijk, 45,8 km (2x een lokale ronde van 22,9, heuvelachtige etappe)
● Zaterdag 18 juli, etappe 5: Mont Ventoux, 22,9 km (aankomst aan Chalet-Reynard, bergetappe)
● Zondag 19 juli, etappe 6: Paris Champs-Elysées, 42,8 km (6x een lokale ronde)

Meer nieuws & inzichten