Neuralink mag nog geen hersenchips implanteren

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Musk roept al een tijdje dat Neuralink, zijn bedrijf voor hersenimplantaten, verlamden weer zal laten lopen, blinden weer zal laten zien en uiteindelijk alle mensen in cyborgs verandert. Maar het bedrijf worstelt nog steeds om goedkeuring te krijgen voor klinische tests; brainchips implanteren in mensen in plaats van in apen, blijft nog even toekomstmuziek. 

Dat schrijft persbureau Reuters naar aanleiding van de zoveelste weigering van de U.S. Food and Drug Administration (FDA), de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit.

Sinds 2019 heeft Elon Musk al vier keer aangegeven dat Neuralink binnenkort zou beginnen met menselijke proeven voor hun hersenimplantaat waarmee verlammingen en blindheid te behandelen zouden zijn. Toch worden de verzoeken hiertoe steeds afgewezen. De U.S. Food and Drug Administration geeft nu voor het eerst toelichting op hun herhaaldelijke afwijzingen.

Neuralink zou vele tientallen problemen nog moeten oplossen voordat hun Brain Computer Interface (BCI) geschikt is om op mensen te testen, wat een cruciale mijlpaal isn. De lithiumbatterij van het apparaat baart de grootste zorgen. Daarnaast bestaan er vragen over het potentieel voor de kleine draden van het implantaat om naar andere delen van de hersenen te migreren; en vragen over of en hoe het apparaat kan worden verwijderd zonder hersenweefsel te beschadigen. Dat hebben anonieme bronnen Neuralink aan Reuters laten weten.

Brainchips voor mensen: nog even niet

Musk en andere Neuralinkmedewerkers hebben officieel niet gereageerd op de berichtgeving reageerden De FDA weigerde ook om commentaar te geven op Neuralink, waarbij het verwees naar wetten die commerciële informatie beschermen. Dergelijke afwijzingen betekenen niet dat een bedrijf er uiteindelijk niet in zal slagen de goedkeuring voor het testen op mensen te krijgen. Maar de pushback van het bureau duidt op substantiële zorgen die eerst weggenomen zullen moeten worden. 

 

Het is wel duidelijk dat we dit jaar geen spannende ontwikkelingen meer hoeven te verwachten, anders dan Musk in december afgelopen jaar nog had laten weten, toen hij zei dat Neuralink binnen een halfjaar met brainchips op mensen zou gaan testen. 

Een jaar geleden kwam Neuralink met het spectaculaire nieuws dat een aap via een BCI (via een bluetooth verbinding) een computerspelletje kon spelen met z’n hersenen. 

Meer nieuws & inzichten