Maken Google en Elon Musk nog kans om Microsoft in te halen?

Bob Hardus

Bob Hardus

Wat hebben Elon Musk en Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page gemeen? Behalve dat ze oprichters zijn van enkele van de grootste techconcerns ter wereld, staan ze aan de wieg van generatieve AI zoals we die nu kennen; deeplearning via een transformer-model. Techniek gebaseerd op de werking van neurale netwerken in het brein. Nota bene ontwikkeld door Google in 2017. Beide partijen vrezen dat juist het dekselse Microsoft er met het been vandoor gaat.

X versus Microsoft
ChatGPT-maker OpenAI leunt zwaar op een vroege investering van € 13 miljard door Microsoft, terwijl het bedrijf in 2015 mede is opgericht door Elon Musk. Met als doel kunstmatige intelligentie publiek toegankelijk te maken, vandaar dat ‘open’ in de naam. Omdat het met die openheid niet meer zo wil vlotten, heeft Musk het bedrijf zelfs aangeklaagd. En hij is druk doende om met x.AI een inhaalslag te maken op het gebied van generatieve AI. Anders dan in de strijd om de reis naar Mars en de elektrische auto, loopt de superondernemer in de grootste hype van deze eeuw nog wel een beetje achter. Hoewel zijn opensource taalmodel genaamd Grok 1.5 – dat vorige week uitkwam – behoorlijk presteert.

Google versus Microsoft
Journalist Alex Kantrowitz sprak uitgebreid met Demis Hassabis, de mede-oprichter van het in Londen gevestigde bedrijf DeepMind, dat inmiddels is overgenomen door Google en het hart vormt van diens AI-afdeling. Een gesprek in de week na het nieuws dat zijn voormalige maatje en mede-oprichter Mustafa Suleyman is ‘overgelopen’ naar Microsoft om daar de AI-afdeling te gaan leiden.

En de winnaar is?
De twee oprichters die aan de basis staan van Google’s AI-technologie hebben nu de beschikking over de grootste budgetten in de race om AI-heerschappij. En het is een klassieke line-up. Microsoft versus Google. Waarbij aangetekend moet worden dat de voorsprong van Microsoft steeds een beetje groter lijkt te worden. Alsof oprichter Bill Gates en CEO Satya Nadella de heren Brin en Page en hun CEO Sundar Pichai steeds een paar zetten voor zijn. Zoals in de legendarische wedstrijd in het bordspel Go, waarin de onverslaanbaar geachte wereldkampioen Lee Sedol het onderspit moest delven tegen computerprogramma AlphaGo. Een AI ontwikkeld door? Juist Suleyman, Hassabis en het team van Deepmind. Maar dat was in 2016.

Kantrowitz vraagt zich terecht af of Hassabis Google nu in zijn eentje kan redden. Spoileralert: Hassabis is ervan overtuigd dat hij het kan. Eén ding is zeker. Het is mogelijk om na bijna afgeschreven te zijn weer te floreren in de race om de nieuwste technologie. Microsoft heeft het bewezen. Lees het artikel van Kantrowitz hier. 

Meer nieuws & inzichten

chatbot hacken met ascii art prompts

Chatbot hacken? Zo werkt het

AI chatbots zoals Gemini, ChatGPT, Claude en Le Chat kunnen heel gemakkelijk om de tuin geleid worden, hebben onderzoekers vastgesteld.  Een taalmodel zit vol zogeheten

Lees meer >