Wanneer verandert AI de muziekindustrie voorgoed?

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Een AI-stem (samengesteld uit de echte stemmen van tien medewerkers) die de stem van Diederik Ebbinge vervangt als vaste voice-over van supermarkt Aldi. Het was groot nieuws afgelopen week. Onder andere Nieuwsuur en EenVandaag hebben er reportages aan gewijd. Maar dit is pas het begin.

Stemacteurs willen auteursrecht voor stemmen nu bedrijven steeds vaker voor AI-stem kiezen

Stemacteurs zien de ontwikkeling met lede ogen aan. “We zijn wel een beetje bang”, zegt Jolanda Bayens, stemactrice en oprichter van NedVo, het verbond van Nederlandse voice-overs en stemacteurs. Het zijn niet alleen de stemacteurs die vrezen. Behalve ‘taal’ lijkt nu ook ‘muziek’ serieus ‘geraakt’ te worden door AI.

Lancering
Vorige week werd niet alleen Diederik Ebbinge de wacht aangezet, ook werd Udio gelanceerd. Een muziekgenerator gemaakt door ex-Google DeepMind-experts. Internationale social media staan in vuur en vlam over de mogelijkheden die de tool – voor iedereen toegankelijk via de website – biedt.

Verbluffend
Gebruikers kunnen gratis tot 1200 nummers per maand creëren, waarbij ze genres en stijlen kunnen kiezen. De AI verwerkt muziek en zang (en verzint en passent ook nog eens de liedteksten). Het resultaat weet volgens sommigen zelfs een heuse emotionele snaar te raken.

Kinderliedje?
Met Udio maakte ik in één minuut liefst twee liedjes op basis van de volgende prompt: ‘an enthusiastic song for a little baby with dreamy piano and a trumpet’ (weet de lezer ook meteen wat er bij de schrijver dezes thuis speelt 🙂

Het jazzy “Starlit Lullaby” luister je hier. En het dromerige ‘Dream’s Embrace’ hier. Oordeel zelf!

Udio concureert met andere muziekgeneratoren zoals Google’s MusicFX (nog niet voor iedereen toegankelijk), Stability AI’s Stable Audio (alleen testversie) en Suno AI (toegankelijk met account)

Toekomst
De resultaten zijn als gezegd verbluffend. Maar is vervanging van muzikanten en stemacteurs al echt nabij? Hoeveel “prompt crafting” is ervoor nodig om een akkoord precies goed te krijgen. Met het juiste gevoel gespeeld. Of hoe kan een dialoog echt goed over de bühne worden gebracht. Met precies de goede timing?

Angst ebt weg
Net als in het geval van copywriting, programmeren, vertalen en design betreden we nu eerst een periode waarin de verschillende beroepsgroepen bang zijn dat ze verdwijnen, maar al snel kan die stemming omslaan. AI blijkt een tool waarmee mensen goed kunnen samenwerken. Of dat zich ook vertaalt naar minder FTE’s en banenverlies? Echt duidelijke cijfers daarover zijn vooralsnog vooral toekomstmuziek. 

Meer nieuws & inzichten

De 5 beste AI-zoekmachines

Gaat het nu echt gebeuren? Geruchten doen de ronde dat ChatGPT binnenkort met een eigen zoekmachine komt. OpenAi.com vertoont op de homepage alvast een prominente zoekbalk. 

Lees meer >