Google’s chatbot Bard in Nederland

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Een tweetrapsraket bereikte z’n doel, maar sloeg uiteindelijk minder hard in dan verwacht. Google introduceerde Bard in de EU en lanceerde daarbovenop spectaculaire nieuwe features in diezelfde chatbot. Bard kan nu afbeeldingen begrijpen en zelfs praten, maar vooralsnog is er niemand die de dialoog echt aangaat.

Afgelopen donderdag was het dan zo ver; zachtjes gonsde het op Twitter en door andere social media; Bard has arrived. Ook in Nederland. Eindelijk. Maar om nu te zeggen dat de plaatselijke biertap overuren draaide om dit gegeven massaal te vieren? Met een Google-account is het in ieder geval makkelijk zat om de chatbot op te starten. Wie de browser Google Chrome gebruikt, hoeft niet eens in te loggen. Probeer het hier.

In Google‘s thuisland zijn de gebruikers al enkele maanden vertrouwd met het alternatief voor ChatGPT. Beide chatbots kennen inmiddels zelfs teruglopende gebruikersaantallen. Tijd voor iets nieuws dus.

Google voegde enkele verbluffende nieuwe functies toe aan Bard, schrijft The Verge. Zo kan de chatbot nu een echte, gesproken dialoog aangaan en reageren op prompts die afbeeldingen bevatten. Dat zijn fikse verbeteringen. Die komen doordat de AI-technologie ‘multimodaal’ is geworden. Dat wil zeggen dat meerdere AI-modellen een interactie met elkaar kunnen aangaan. Tekst, beeld, geluid.

Ene Min Choi is het zelfs gelukt om met behulp van een foto van een schets van een website een volledig functionerende website te laten genereren door Bard.

Nog even wachten
Maar zoals we de afgelopen maanden hebben geleerd; deze nieuwe features worden eerst geïntroduceerd in de VS. Wanneer ze bij ons beschikbaar komen, dat is wederom afwachten.

Medische Bard

 

Diverse Amerikaanse ziekenhuizen werken met een AI-model dat speciaal is getraind op medische data, het zogeheten Med-PaLM 2 model, meldde The Wall Street Journal. De chatbot is gebaseerd op het PaLM 2 large language model (LLM) dat ten grondslag ligt aan Bard. In tegenstelling tot het basismodel is Med-PaLM-2 getraind op vragen en antwoorden van geneeskunde examens en andere medische data. Dat geeft hem z’n expertise in het beantwoorden van specifiek medische vragen. Daarnaast kan de chatbot ook andere – arbeidsintensieve – taken uitvoeren, zoals het samenvatten van documenten en het organiseren van onderzoeksgegevens, aldus het rapport.

Meer nieuws & inzichten