Google indexeert meer dan 25 miljard spammy websites. Per dag (!)

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

De zoekmachine van Google indexeert dagelijks honderden miljarden webpagina’s en verwerkt miljarden zoekopdrachten. Van deze pagina’s worden er meer dan 25 miljard aangemerkt als spam. Dat schrijft Google op hun webmasters blog naar aanleiding van de publicatie van het Google Webspam Report 2019. Dat is veel spam. 

Volgens Google tonen deze cijfers de schaal en standvastigheid waarmee men de zoekresultaten probeert te manipuleren. Zij doen er op hun beurt alles aan om ervoor te zorgen dat de kans dat gebruikers spammy pagina’s in de zoekresultaten tegenkomen zo klein mogelijk is. Deze inspanningen hebben ervoor gezorgd dat meer dan 99% van de gebruikers een spamvrije ervaring zou hebben gehad.

Nog steeds veel linkspam 
In 2018 meldde Google dat user-generated spam met 80% was verminderd.  Die ontwikkeling is in 2019 doorgezet. Het gebruik van dubieuze links is ook in 2019 een groot probleem. Toch zegt Google meer dan 90% van ‘foute links’ te hebben gedetecteerd en vervolgens afgewaardeerd, waardoor websites er niet van zouden kunnen profiteren. Het gaat daarbij om zogeheten ‘blackhat linkbuilding technieken, waarbij de link builders betalen voor links (wat tegen Google’s richtlijnen is) of links doelbewust met elkaar uitwisselen om zo Google’s algoritme te misleiden en de specifieke rankings voor bepaalde zoektermen voor de betreffende websites te bevorderen.

Gehackte websites
Hoewel gehackte websites, waarbij de hackers links en content op de websites plaatsen, nog steeds veel voorkomen, ziet Google in ieder geval geen toename in vergelijking met voorgaande jaren. Zij beloven te zullen blijven werken aan oplossingen om getroffen webmasters en platforms beter te detecteren en te informeren om hen zo te kunnen helpen hun gehackte websites te herstellen. .

Meer nieuws & inzichten