Facebook lanceert Facebook News feature in de VS

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

In oktober 2019 was Facebook News voor een beperkt aantal gebruikers in de VS toegankelijk, nu rolt het sociale netwerk zijn nieuwsaanbod uit voor alle Amerikaanse gebruikers, schrijft het blog TechCrunch. Het gaat om een specifiek nieuws tabblad dat nu voor iedereen toegankelijk is. Terwijl Facebook meer bereik belooft aan journalisten en uitgevers, bekritiseren critici juist dat de socialemediagigant zijn dominante positie in het digitale umfeldd nog verder verstevigt met Facebook News. 

Nieuwsmedia krijgen geld van Facebook
Facebook zegt dat er in de speciale nieuwssectie ook ruimte is voor lokaal nieuws. Om in aanmerking te komen voor Facebook News, moeten geïnteresseerde nieuwsportals wel beschikken over een groot lezerspubliek. Op dit moment zijn er zo’n 200 nieuwsmedia actief, waaronder de Wall Street Journal, BuzzFeed en USA Today. Volgens geruchten zou Facebook deze partijen jaarlijkse drie miljoen dollar licentiekosten licentiekosten gaan betalen.

Een dergelijke selectie brengt natuurlijk het risico met zich mee dat Facebook-gebruikers nog dieper in hun bestaande filterbubble raken. Niet alleen voor social posts, maar nu ook voor het nieuws. Nog in 2018 besloot Facebook namelijk om berichten van familie en vrienden voorrang te geven. En er zijn de afgelopen jaren natuurlijk talloze affaires van fakenews bekend geworden, waarbij de inmenging van de Russen in de Amerikaanse verkiezingen van 2016 misschien wel het hoogtepunt vormen. Slechts enkele voorbeelden die aangeven dat Facebook en ‘nieuws’, geen hele soepele relatie hebben.

Journalisten in plaats van algoritmes
De berichten onder de nieuwstab worden geselecteerd door journalisten in combinatie met algoritmes die selectie van verhalen beter zouden personaliseren. Gebruikers kunnen reageren en artikelen delen, maar geen commentaar geven. Gebruikers kunnen ook artikelen, onderwerpen en uitgevers verbergen die ze niet willen zien, wat problematisch kan worden als het gaat om het weergeven van de journalistieke hoofdregel van hoor en wederhoor.

De nieuwstab is momenteel live op de mobiele app van Amerikaanse gebruikers. De desktopversie is nog niet gelanceerd. In de nabije toekomst zullen er ook video’s geïntegreerd worden. Wanneer en of Facebook News ook in de rest van de wereld uitgerold wordt, is niet bekend.

Meer nieuws & inzichten