Een video podcast is geen podcast

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Spotify test momenteel met ‘video podcasts’, schrijft The Verge. Dat doen ze met twee Youtubers (Zane Hijazi en Heath Hussar) en bewegend beeld in de audio app. Maar wat is er nog ‘podcast’ aan talkingheads op een beeldscherm?

 

 

Een ‘Podcast’ is oorspronkelijk een contaminatie van iPod (jawel) en Broadcast. Dat werd samen podcast. Bedoeld om audio uitzendingen op je iPod mee aan te duiden. De term werd in 2004 voor het eerst gebruikt door journalist Ben Hammersley. In een artikel in The Guardian waarin hij ingaat op de vraag waarom online radio booming is. Op dat moment zijn mensen die podcasten nog aan het ‘audiobloggen’. Meerdere ‘audiobloggers’ – waaronder Adam Curry – begonnen de term te gebruiken en zo werd een fenomeen geboren, al duurde het nog meer dan een decennium voordat de podcast een beetje mainstream werd.

 

To vlog or not to vlog

Nu de podcast op z’n hoogtepunt is en we allemaal gewend zijn om met elkaar te videobellen, is het uitzenden van een combinatie van deze twee niet meer dan logisch. Maar natuurlijk niet nieuw. Een video podcast heette heel lang een ‘vlog’ (van video + blog inderdaad), maar misschien is die term nooit helemaal geschikt bevonden voor het grote publiek. Zeker nu zowel de podcast als vlogs de niche voorbij zijn.

Meer nieuws & inzichten