Hoe de coronacrisis uitgroeit tot een platformkiller én een platformfiller 

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

De crisis van 2008 betekende de opkomst van veel online platformen die nu de wereld beheersen. De ‘on demand’ economie leek voorgoed wortel te schieten. Nu is juist een groot deel van deze platformen de klos op het moment dat de wereld tijdelijk tot stilstand is gekomen door de coronacrisis.

Airbnb, Booking.com, Uber. Allemaal platformen die vraag en aanbod bij elkaar brengen, zonder zelf over feitelijke assets te beschikken. Ze zijn een doorgeefluik, doordat ze koper en verkoper, huurder en verhuurder verbinden. Hun toegevoegde waarde is het beschikbaar maken van de diensten of producten, het gebruiksgemak en de gevoelde zekerheid van de klant verhogen. Hoe breekbaar dit businessmodel is blijkt deze crisis, wanneer het aanbod plotsklaps tot stilstand komt.

 

Massa ontslagen

Dinsdag kondigde Airbnb aan dat het een kwart van zijn personeel ging ontslaan. Dat zijn 1900 van de wereldwijd 7500 medewerkers. Slechts de helft van de bijna 5 miljard Dollar omzet van vorig jaar gaan met moeite gehaald worden, voorspelde topman en oprichter Brian Chesky. En ook Uber heeft slecht nieuws. Ruim 3.700 werknemers  – dat is bijna 15 procent van het totale personeelsbestand – verliezen binnenkort hun baan. Uber had eind april al aangekondigd dat het in het eerste kwartaal van 2020 tot 2,2 miljard Dollar zou moeten afschrijven. Over de situatie bij Booking.com is al veel gezegd en geschreven…

 

Plugify

Ook in Nederland was er al snel een platform dat vanwege de lockdown het laatste zetje richting faillissement kreeg. Half april maakte Plugify, het artiestenboekingsplatform van Hermes Houseband zangeres Eline Leijten, bekend dat de stekker eruit ging.

 

Winnaars

De platformeconomie lijkt deze crisis ook winnaars te kennen. Want wanneer er vraag is, is er een ook platform. Thuisbezorgd en Deliveroo doen goede zaken. En Helpling merkt ook dat de vraag naar huishoudelijke diensten groeit. Tel daar nog eens de streamingdiensten zoals Netflix bovenop en de balans zou wel eens naar het positieve kunnen doorslaan voor de platforms. Zeker wanneer we door een algehele financiële malaise straks weer allemaal op zoek zijn naar extra klusjes (taxi rijden voor Uber) en goedkope overnachtingen voor onze welverdiende vakantie (Airbnb).

Meer nieuws & inzichten