Een tijdperk eindigt: de stille afgang van voormalig Google CEO Eric Schmidt

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Voormalig Google CEO Eric Schmidt is niet langer als adviseur verbonden aan het bedrijf, schrijft CNBC. Schmidt zou al in februari gestopt zijn als adviseur, aldus een niet nader genoemde bron. Het betekent het einde van een tijdperk.

 

Meneer Schmidt, hoe gaan we geld verdienen met Youtube en Doubleclick? Vragen tijdens Google’s aandeelhoudersvergadering van 2008

 

Het stoppen van Schmidt zou de structurele evolutie van Google in de afgelopen jaren moeten weerspiegelen. In 2015 werden de activiteiten van Google, samen met bijvoorbeeld de zelfrijdende auto’s van Waymo in het overkoepelende bedrijf Alphabet ondergebracht. Oprichters Larry Page en Sergey Brin legden in december 2019 hun rollen als CEO en voorzitter van Alphabet zelfs neer; deze taken zijn overgenomen door onderpaus Sundar Pichai, die jaren heeft kunnen warmdraaien bij Google’s zoekmachine.

 

The early days are over

Schmidt is juist deel van de ‘oude’ geschiedenis van het bedrijf dat in 1998 werd door de toenmalige informaticastudenten Page en Brin werd opgericht als zoekmachine voor het web. Schmidt begon in 2001 als CEO. Dat een oudgediende van computerfossiel Novell de plek van Brin en Page overnam (zij wilden zich persoonlijk verder kunnen ontwikkelen en niet focussen op bedrijfsprocessen) werd in eerste instantie met argusogen bekeken in de hippe techscene, maar het pakte goed uit. Schmidt leidde het bedrijf – dat zich toen nog hoofdzakelijk focuste op zoekmachine gerelateerde diensten en een enkele webbased service zoals gmail – succesvol naar de beurs in 2004. In 2011 verving Larry Page Schmidt als CEO, maar hij bleef wel lid van de raad van bestuur als executive chairman.

 

Transformatie is afgerond, een tijdperk afgesloten

Nu is Schmidt dus helemaal vertrokken uit het bedrijf dat is uitgegroeid tot één van de Big Tech reuzen die nu en de komende jaren (naast onder andere Apple, Amazon en Facebook) die dienst zullen uitmaken in het digitale verkeer. En dat betekent veel meer dan een zoekmachine te zijn. Al moet je nooit vergeten waar je vandaan komt!

Meer nieuws & inzichten