Een AI stand-in voor politici?

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

GroenLinks-PvdA lijsttrekker Frans Timmermans spreekt liefst zeven talen vloeiend, zo gaat de mythe. Maar dat geldt natuurlijk voor de meeste politici niet.

Eric Adams, de burgemeester van New York, zorgde voor opschudding toen hij verklaarde dat hij voor de communicatie met zijn kiezers AI gebruikt, aldus de New York Times. Terwijl veel beleidsmakers bang zijn dat criminelen AI gebruiken om deepfakes van politici te maken, aldus de krant, vertelde de burgemeester onlangs doodleuk dat hij met behulp van AI deepfakes als stand-ins van zichzelf heeft gemaakt die Mandarijn, Jiddisch en Spaans spreken tijdens robottelefoongesprekken met burgers.

Orwelliaans
De belangenorganisatie Surveillance Technology Oversight Project (S.T.O.P) noemde deze manier van werken “onethisch“ en “Orwelliaans“. De burgemeester zelf kijkt er heel anders tegenaan: “We kennen de term AI en deze kan angst veroorzaken, want mensen denken dan ineens dat er soort Terminator-type binnenkomt die de regering overneemt en mensen verdringt. Dat is gewoon niet de realiteit. Haal diep adem; en get a grip.”

Chatbotklonen
Behalve voor telefoongesprekken, heeft Adams met behulp van AI ook een chatbot ontwikkeld die mensen – uit zijn naam – moet gaan helpen bij vragen aan de gemeente New York. Daarin is hij niet de eerste. Productiviteitsgoeroe Tim Ferris en marketingprofessor Scott Galloweay bieden ook chatbots, gebaseerd op hun expertises en content aan.

Meer nieuws & inzichten