De gezichtsherkenning die Google te ver gaat

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

PimEyes is een in Polen ontwikkelde tool voor gezichtsherkenning, waarmee je mensen kunt identificeren aan de hand van foto’s die op het internet beschikbaar zijn. Upload een foto en de AI kijkt of het gezicht matcht met één van de ruim 900 miljoen afbeeldingen van gezichten die de zoekmachine heeft geïndexeerd in hun database. Hoewel PimEyes een populaire feature is op TikTok, is het een controversiële toepassing vanwege het mogelijke misbruik als surveillance-instrument.

De Washington Post schreef er al eens een uitgebreid artikel over. Big Tech-bedrijven zoals Google hebben ook soortgelijke tools ontwikkeld, maar aarzelen om deze vrij te geven vanwege zorgen over misbruik. In de VS bestaat er nauwelijks regelgeving op het gebied van gezichtsherkenning, terwijl de EU nu debatteert over een mogelijk verbod breder verbod op het gebruik van AI-gestuurde gezichtsherkenning in de aankomende AI Act.

Geen mensen maar afeeldingen

PimEyes huidige CEO, Giorgi Gobronidze, een AI-expert uit Georgië, stelt de dienst die zijn bedrijf aanbiedt in een interview met Npr.org als volgt voor: ‘We identificeren geen mensen. We identificeren websites die afbeeldingen identificeren die lijken op de ingevoerde afbeelding.

Meer nieuws & inzichten