25 jaar mp3: 1000 songs in your pocket

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

De mp3 vierde gisteren zijn 25-ste verjaardag. Het formaat dat de muziekindustrie een kwart eeuw geleden voorgoed veranderde, is ontwikkeld in Duitsland, zo schrijft die Welt in een jubileumverhaal. 

 

De oorsprong van het MP3-project gaat terug tot 1982. Destijds ging het erom muziekbestanden zo klein te maken dat ze in goede kwaliteit konden worden overgedragen via een digitale telefoonlijn (ISDN). De student Karlheinz Brandenburg maakte van de ogenschijnlijk onoplosbare taak het onderwerp van zijn proefschrift aan de leerstoel van de Technische Elektronica aan de universiteit van Erlangen. Dit leidde uiteindelijk tot het revolutionaire bestand. Tot vorig jaar is de professor aan het instituut verbonden gebleven om zijn geesteskind verder te ontwikkelen.

 

1000 nummers
Met de belofte ‘1000 nummers op zak,’ bij de introductie van de eerste iPod in oktober 2001 kwam Apple-topman Steve Jobs tot de kern van het revolutionaire concept van het MP3-muziekbestandsformaat. De MP3-methode voor gegevensreductie maakte het mogelijk om 1000 muziekbestanden op een kleine harde schijf op te slaan. Het project werd gefinancierd met EU-fondsen en was in eerste instantie gedacht als nieuwe techniek voor audio bij televisies. Vandaar de naam Moving Picture Experts Group (MPEG). De “3” als toevoeging grijpt terug op het versie nummer. Pas bij de ”Layer 3″ bleek de compressietechniek goed genoeg om ook complexe muziek mooi af te kunnen spelen.

Meer nieuws & inzichten