De internetballonnen van Google maken eerste commerciële vlucht in Kenia

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Het hing al een tijdje in de lucht… Maar nu zijn ze ook echt actief, de internetballonnen van Google’s startup ‘Loon’ zorgen ervoor dat er in een gebied van zo’n 50.000 vierkante meter in Kenia internet beschikbaar is. Dat deelde CEO Alastair Westgarth mee in een blogpost op Medium

https://www.youtube.com/watch?v=OYRXmwM-NPk&feature=emb_title

 

Het bedrijf Loon (onderdeel van Google Holding Alphabet) wil afgelegen gebieden middels ballonnen van iinternet voorzien. In Kenia zullen nu 35 Loon-ballonnen klanten van Telkom Kenya internettoegang bieden, schrijft Westgarth in het blogbericht onder de ronkende titel: “Loon is live in Kenya: A new era of stratospheric communications has begun.’ De ballonnen beslaan een oppervlakte van ongeveer 50.000 vierkante kilometer, die zich uitstrekt van het westen tot het midden van het land en waar ook hoofdstad Nairobi ligt.

 

Al eerder begonnen
Loon testte de ballonnen al enkele maanden geleden en heeft inmiddels meer dan 35.000 gebruikers in Kenia van internet voorzien. Downloadsnelheden zijn maximaal 18,9 megabits per seconde. De ballonnen van Loon weven op een hoogte van ongeveer 20 kilometer en blijven meestal zo’n 100 dagen effectief  in de lucht. Nu maken zij dus hun eerste commerciële vlucht voor Telkom Kenya

 

De ballonnen worden binnenkort gelanceerd in andere delen van de wereld. Zo starten samenwerking met lokale telecomproviders starten in Mozambique en Peru. De Loon-ballonnen hebben na de een aardbeving in Peru hun effectiviteit al bewezen; daar werd binnen 48 uur een LTE-netwerk opgezet in het crisisgebied. Het idee is voor de internetbalonnen is in 2013 ontstaan in het befaamde Google X innovatielab.

Meer nieuws & inzichten

De 5 beste AI-zoekmachines

Gaat het nu echt gebeuren? Geruchten doen de ronde dat ChatGPT binnenkort met een eigen zoekmachine komt. OpenAi.com vertoont op de homepage alvast een prominente zoekbalk. 

Lees meer >