10 boeken over Google die mij hebben geïnspireerd

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

1. The Search: How Google and Its Rivals Rewrote the Rules of Business and Transformed Our Culture (2005)
door John Batelle 

Een boek over de ‘magische’ beginjaren van Google tot en met 2004, toen de zoekmachine, gedreven door de wil tot werelddominantie, de wereld betoverde met hun technologie, maar ook de schaduwkanten voor het eerst zichtbaar werden.

2. The Power Law: Venture Capital and the Making of the New Future (2022)
door Sebastian Mallaby

Mallaby beschrijft de ontstaansgeschiedenis van Venture Capital. En daarmee belicht hij indirect de ontwikkeling van Silicon Valley en Big Tech vanuit een andere hoek. Met ruimschoots aandacht voor de ‘Google-guys’. 

3. Genius Makers: The Mavericks Who Brought AI to Google, Facebook, and the World (2021)
door Cade Metz

In dit boek uit 2021 beschrijft Cade Metz de voorgeschiedenis van de AI-battle tussen Google en Microsoft. Maar hij maakt ook duidelijk dat de oorsprong van kunstmatige intelligentie niet schuilt in nieuwe businessmodellen, maar in het geloof dat computers intelligent kunnen zijn. 

4. In the Plex: How Google Thinks, Works, and Shapes Our Lives (2011)
door Steven Levy 

Het beroemde boek over Google van Steven Levy, de journalist die ook ‘The Inside Story’ over Facebook schreef. Hoewel inmiddels al een beetje belegen, is het nog steeds de belangrijkste bron voor iedereen die wil weten hoe Google als organisatie wist uit te groeien tot één van de machtigste bedrijven ter wereld. 

5. Life after Google: The Fall of Big Data and the Rise of the Blockchain Economy (2017)
door George Gilder

In dit boek werkt de bekende econoom George Gilder de idee uit dat een bedrijf dat het grootste deel van zijn geld verdient met advertenties, terwijl het zijn diensten gratis aanbiedt, niet kan overleven in een tijd waarin technologie steeds meer invloed krijgt op de samenleving. 

6. Titanenstrijd: Apple vs. Google en de revolutie in de mediatechnologie (2013)
door Fred Vogelstein

Een soort opera rondom de ontwikkeling van de smartphone: iPhone vs. Android. Het legt de rivaliteit en tegelijkertijd de vele overeenkomsten tussen beide techreuzen – die de wereld veranderen – bloot. 

7. Was Google Wirklich Will: Wie der einflussreichste Konzern der Welt unsere Zukunft verändert (2015)
door Thomas Schulz

Deze Duitse journalist was ’embedded’ in Silicon Valley. Hij vertelt het ambitieuze verhaal over een zoekmachine die zijn klauwen uitslaat in vele andere sectoren van binnenuit, door vele medewerkers te spreken over hun persoonlijke drijfveren. 

8. Don’t be evil: How Big Tech Betrayed Its Founding Principles (2019)
door Rana Foroohar

Rana Foroohar is journalist bij de Financial Times. In dit boek beschrijft ze, tegen de achtergrond van haar persoonlijke ontwikkeling tijdens twintig jaar verslaggeving in de wereld van Big Tech, hoe Google en andere internetbedrijven hun morele kompas dreigen te verliezen en alleen nog maar ‘nemen’ van hun gebruikers. 

9. Hoe Google werkt (2014)
door Eric Schmidt en Jonathan Rosenberg

Voormalig CEO Eric Schmidt beschrijft hoe Google groot is geworden door innovatie en een zeer goed afgebakende bedrijfscultuur waarin altijd ruimte wordt gemaakt voor medewerkers om te excelleren; zowel op persoonlijk niveau als binnen de teams. 

10. Never Lost Again: The Google Mapping Revolution That Sparked New Industries and Augmented Our Reality (2018)
door Bill Kilday

Het relaas van één van de eerste medewerkers van het bedrijf waar Google Maps uit voorgekomen is; nu één van de meest gebruikte apps ter wereld. 

* Een listicle is een artikel dat is gestructureerd als een lijst, die vaak wordt aangevuld met aanvullende tekst met betrekking tot elk item. Een typische lijst bevat een prominent keyword (“boeken over Google”) in de titel, vaak met thematisch gerelateerde subkoppen. Dergelijke artikelen worden vaak gebruikt als “SEO-content” om te ranken op een specifiek keyword of onderwerp. Maar het is tegelijkertijd natuurlijk ook een mooie en overzichtelijke manier om kennis en inspiratie te delen. 

Wanneer je één van de bovenstaande boeken koopt via de links, dan ontvang ik een commissie. Dat geldt ook voor het onderstaande boek. Wil je dat liever rechtstreeks bestellen via de auteur, inclusief handtekening? Neem dan contact op. Meer weten over mijn boek ‘De Google formule’? Kijk hier. 

Meer nieuws & inzichten