Wachten op Artificial Intelligence

Picture of Gabriella

Gabriella

Afgelopen week was misschien wel de week waarin de meeste grote AI-initiatieven ooit zijn aangekondigd. Tegelijkertijd was het een week waarin deze ‘wereldveranderende’ technologie voor het eerst juist van het publiek verwijderd raakte. Dat gebeurde op twee manieren.

1. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, dat niet voor niets ‘Open AI’ heet en in 2015 werd opgericht als stichting, heeft voor het eerst niet openbaar gemaakt met welke data hun nieuwste taalmodel (GPT-4) is getraind. Dat is een aardverschuiving in de manier waarop zowel bedrijven als wetenschappers tot op heden zijn omgegaan met de nieuwste AI-technieken en taalmodellen. Die werden (en worden) namelijk allemaal beschikbaar gesteld aan derden. OpenAI (grotendeels eigendom van Microsoft) zegt dat zij de concurrentie niet onnodig in de keuken willen laten kijken.

2. Heel veel bedrijven – zoals Google en Microsoft – kondigden weliswaar allemaal prachtige nieuwe AI-toepassingen aan, zij deden dat niet door deze ook direct beschikbaar te stellen voor iedereen. De meeste ‘nieuwe’ toepassingen werden alleen bekendgemaakt via een mooie presentatie. Als de nieuwe producten al toegankelijk zijn voor gebruikers, dan alleen binnen een select gezelschap voorgeselecteerde testers.

De rest van de wereld mocht zich wenden tot een wachtlijst. Onderstaand een overzicht van de wachtlijsten waarvoor ik mij afgelopen week heb aangemeld.

Wachtlijsten voor toegang tot API’s voor taalmodellen

1. GPT-4. Het spectaculaire, nieuwe taalmodel van OpenAi. Dat ‘multimodaal’ is, wat betekent dat het ook video’s en afbeeldingen kan verwerken. Wachtlijst hier.

2. PaLM (Google) staat voor Pathways Language Model. Het is een geavanceerd systeem met nog meer leer- en redeneervermogen voor kunstmatige intelligentie, dat inmiddels ook is toegepast in bijvoorbeeld robots. Wachtlijst hier.

Wachtlijsten voor nieuwe chatbots

1. Claude van Anthropic, het bedrijf waar Google onlangs ruim 300 miljoen dollar in investeerde. Wachtlijst hier.

2. De ‘Chinese Google’ Baidu introduceerde chatbot Ernie. Maar de presentatie met wat screenshots (en uiteraard een wachtlijst) maakte weinig indruk. Het aandeel Baidu zakte zelfs. Meer informatie hier.

3. UPDATE 21 maart
We mogen ook in de rij gaan staan voor Google’s Bard chatbot. Voorlopig alleen beschikbaar in de VS en het VK. Meer informatie hier

Wachtlijsten voor handige AI-toepassingen

1. Google Workspace krijgt volgens de bekendmakingen van afgelopen week allemaal handige toepassingen in sheets en docs, waarmee we veel beter, leuker en efficiënter kunnen gaan werken. Nog geen wachtlijst, wel een video

2. Microsoft Copilot. Dezelfde tekst als voor Google Workspace.  Meer informatie hier.

Techuniversiteit Stanford – waar onder andere Facebook en Google het levenslicht zagen – deed het nog wel oldschool deze week. Zij releaseden hun taalmodel Alpaca en maakten dat ook toegankelijk. Alpaca? Yes. Een combinatie van GPT en Meta’s LLaMA. Dan krijg je dus een Alpaca. Check hier.

Meer nieuws & inzichten

Op zoek naar de Google formule? Wij hebben ‘m.

“Eerst dacht ik… weer zo’n boek. Maar ik heb het in één keer uitgelezen.”

– Ben van der Burg