Terwijl de wereld warmdraait voor GPT4 introduceert Google de PaLM API en Makersuite. Deze AI-gedreven tools werden aangekondigd op het developers blog van Google.
Ok, interessant. Maar wat is het precies?
Google zegt dat dat deze tools een ‘laagdrempelige manier zijn om te beginnen met prototyping en het bouwen van generatieve AI-toepassingen’. Verder schrijven ze dat het hun ook niet ontgaan is dat er een golf van AI-toepassingen is die de manier waarop we omgaan met technologie verandert.
Google wil AI toegankelijk blijven maken door developers in staat te stellen de volgende generatie applicaties te bouwen met generatieve AI door gebruiksvriendelijke API’s (Application Programming Interface’s) en tools te bieden.
Met de PaLM API kunnen ontwikkelaars experimenteren met de taalmodellen van Google. En naast de API komt ook MakerSuite beschikbaar, een tool waarmee ontwikkelaars snel en gemakkelijk prototypes zouden moeten kunnen maken. Op dit moment zijn de tools beschikbaar voor een geselecteerde groep gebruikers. Er is een wachtlijst, aldus Google.
Klinkt als?
De API van ChatGPT die OpenAI begin deze maand lanceerde. Deze API kan ook diverse toepassingen aansturen, waaronder ‘niet-chat’-applicaties. Anders dan de API van Google, had die van OpenAI al een aantal bedrijven die in een bèta versie diverse toepassingen hebben gemaakt, zoals de eigen chatbot van Snapchat en ook bedrijven als Quizlet, Instacart en Shopify.
MakerSuite klinkt ook een beetje als de doorontwikkeling van de AI Test Kitchen, dat ook al de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van Google’s taalmodellen, waaronder LaMDA.
Haastwerk of marktrijp?
Met de introductie van chatbot Bard sloeg Google tijdens de presentatie de plank volledig mis, nadat bleek dat Bard een fout antwoord had gegeven over wie de eerste foto’s van een planeet buiten ons zonnestelsel had gemaakt. Ook deze introductie lijkt een beetje mosterd na de maaktijd. Niet alleen heeft OpenAI hun API al twee weken geleden openbaar gemaakt, de introducties van de PaLM API en MakerSuite vallen op dezelfde dag dat de wereld kennismaakt met GPT4, de opvolger van GPT3.5, het taalmodel waar ChatGPT de wereld mee heeft veroverd. GPT4 is ‘multimodaal’ wat betekent dat het ook beeld en video kan verwerken.
Misschien wel een goede keuze om deze innovaties nu rustig aan te kondigen in een blogpost en niet tijdens een persconferentie in Parijs. En nu ‘en marche, Google!’ Voor de geïnteresseerden: het zou zomaar kunnen dat Google’s wachtlijst niet zo lang is als die voor GPT4.