Chatbot Bard is eraan begonnen

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Chatbot Bard is Google’s langverwachte antwoord op ChatGPT van OpenAI, dat deels eigendom is van Microsoft die de techniek al in hun zoekmachine Bing integreerde. Google’s Bard werd vandaag voor een beperkte groep gebruikers in de VS en het VK gelanceerd via bard.google.com

Google’s officiële documentatie over Bard vind je hier

Gedurende meer dan drie maanden moesten de managers van Google toekijken hoe projecten bij Microsoft en een start-up in San Francisco, OpenAI genaamd, de verbeelding van het publiek hebben aangewakkerd met het potentieel voor kunstmatige intelligentie. Maar deze dinsdag stapte Google voorzichtig uit de schaduw met de introductie van chatbot Bard, schrijft de New York Times.

De nieuwe AI chatbot zal beschikbaar zijn voor een beperkt aantal gebruikers in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië en zal in de loop van de tijd voor meer gebruikers in meer landen en talen beschikbaar zijn, zo maakte Google bekend. De voorzichtige uitrol is de eerste publieke poging van het bedrijf om iets te doen aan de recente chatbot-rage die wordt veroorzaakt door OpenAI en Microsoft. Google wil nu aantonen dat het in staat is vergelijkbare technologie te leveren. Maar Google pakt het veel voorzichtiger aan dan zijn concurrenten, die kritiek hebben gekregen dat ze een onvoorspelbare en soms onbetrouwbare technologie op de markt hebben gebracht. Dat is volgens de zoekmachine uit Mountain View de reden dat zij het vooralsnog rustig aan doen.

Bard is tegen Google-monopolie

De eerste resultaten zijn positief. Antwoorden zijn goed. En ook computercode schrijven lijkt de chatbot goed af te gaan aldus berichten op social media. Daaruit blijkt ook dat de chatbot weliswaar veilige antwoorden geeft, maar wel genuanceerd. Technologieweblog The Verge vroeg Bard het één en ander over de situatie op de Krim, terwijl een twitteraar de chatbot uitdaagde om stelling te nemen over de marktmacht van Google. De chatbot vond verrassend genoeg dat Google beter opgeknipt zou kunnen worden om de monopoliepositie van het bedrijf tegen te gaan.

Bard niet geïntegreerd in de zoekmachine 

Google begint Bard als een op zichzelf staande webpagina in plaats van als een onderdeel van de zoekmachine. Volgens velen omdat er nog geen advertentie-model is voor antwoorden van een chatbot. Maar aan de andere kant is een lijst met linkjes van websites naar bronnen ook gewoon een goede bron van informatie. Waarom zou ik nu al willen vertrouwen op het antwoord van een chatbot waarvan nog onduidelijk is wat z’n werkelijke humeur is?

De chatbot van Bing begon ook gezellig, maar die raakte na een paar dagen gezelschap van een grotere groep testers ook helemaal de weg kwijt. Of Bard ook gaat ‘hallucineren’ zoals verwarde uitspraken van chatbots in jargon genoemd worden, zal de komende dagen blijken. 

De “hallucinatie-disclaimer” van chatbot Bard

Meer nieuws & inzichten

De 5 beste AI-zoekmachines

Gaat het nu echt gebeuren? Geruchten doen de ronde dat ChatGPT binnenkort met een eigen zoekmachine komt. OpenAi.com vertoont op de homepage alvast een prominente zoekbalk. 

Lees meer >