73% consumenten vertrouwt AI

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Wereldwijd heeft 73% van de consumenten vertrouwen in content gemaakt door generatieve AI, zoals die van ChatGPT en Google Bard. Dat schrijft het Capgemini Research Institute naar aanleiding van een onderzoek dat zij hebben laten uitvoeren. Consumenten zouden vertrouwen hebben in generatieve AI bij financiële planning, medische diagnoses en zelfs relatieadvies. Opvallend is dat juist babyboomers de meest waarschijnlijke (70%) leeftijdsgroep blijkt om AI voor dat laatste doel te gebruiken.

Een kleine meerderheid (51%) van de consumenten is op de hoogte van de nieuwste trends op het gebied van generatieve AI en heeft de bijbehorende tools onderzocht. De adoptie van de eerste generatie generatieve AI-tools is opvallend consistent in alle leeftijdsgroepen en regio’s, waarbij meer dan de helft van alle generaties de technologie heeft gebruikt. Dit blijkt uit het rapport, dat verscheen onder de titel Why consumers love generative

Consumenten die generatieve AI vaak gebruiken zijn het meest tevreden over chatbots, gaming en de zoekfunctie. Maar generatieve AI-platforms worden ook gebruikt voor persoonlijke, dagelijkse activiteiten.

Nederland: snelle adoptie van generatieve AI

 

In Nederland is 83% van de consumenten op de hoogte van de mogelijkheden van generatieve AI en bijna de helft (49%) heeft het gebruik van generatieve AI-tools al onderzocht. De helft van de consumenten zegt generatieve AI-tools te gebruiken voor het genereren van content en 63% is enthousiast over het vooruitzicht om generatieve AI te kunnen gebruiken voor het opstellen, afstemmen, samenvatten en bewerken van content op basis van prompts.

Consumenten nauwelijks bewust misbruik generatieve AI

 

Ondanks het potentieel voor cyberaanvallen en ‘deep fakes’, is de consument zich weinig bewust van de risico’s van generatieve AI. Bijna de helft (49%) van de consumenten maakt zich geen zorgen over de mogelijkheid dat generatieve AI kan worden gebruikt om nepnieuws te creëren en slechts 34% van de respondenten maakt zich zorgen over phishing, waarover het FD deze week ook berichtte.

Hacken met ChatGPT

Veiligheidsdiensten waarschuwen dat criminelen het programma misbruiken, schrijft het FD. Met handige conversaties kunnen ze ChatGPT misleiden, zodat het helpt bij een hack of een poging om wachtwoorden te ontfutselen. Zo kunnen ook mensen zonder IT-kennis zich ontwikkelen tot hackers, stelt de krant, die de proef op de som samen met Tom Wolters, ‘cyberexpert’ en onderzoeker bij vrijwilligersorganisatie Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD). De uitkomsten van hun onderzoek in het kort:

  • ChatGPT, het AI-programma voor levensechte gesprekken, is volgens de makers geprogrammeerd om geen onethische of criminele dingen te doen.

  • Toch blijkt het simpel om het programma te misleiden, waardoor het kwaadaardige hackers wél assisteert.

  • Het is al voldoende om ChatGPT mee te nemen in een rollenspel. Zoals een internetbeveiliger die het personeel wil trainen in het herkennen van een phishingaanval.

Meer nieuws & inzichten

De 5 beste AI-zoekmachines

Gaat het nu echt gebeuren? Geruchten doen de ronde dat ChatGPT binnenkort met een eigen zoekmachine komt. OpenAi.com vertoont op de homepage alvast een prominente zoekbalk. 

Lees meer >