Toekomstplannen Google gelekt: volle focus op de inhaalrace

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

In een gelekte memo van Google-CEO Sundar Pichai staan zeven doelstellingen van het bedrijf voor dit jaar beschreven. En die zijn weinig verrassend.

Het wordt niet met zoveel woorden gezegd, maar het is wel duidelijk; de voorsprong van OpenAI & Microsoft moet worden ingelopen. En dan meteen inhalen. Dat die achtervolging nu echt op snelheid komt, blijkt ook uit de nieuwste releases.

Google wil:

1. de meest geavanceerde, veilige en verantwoordelijke AI ter wereld leveren;
2. kennis, leren, creativiteit en productiviteit verbeteren;
3. de nuttigste computerplatforms en -apparaten bouwen;
4. organisaties en developers in staat stellen om te innoveren op Google Cloud;
5. ‘s werelds meest vertrouwde producten en platforms bieden;
6. werken aan een Google, dat buitengewoon is, zowel voor medewerkers als de wereld;
7. de bedrijfssnelheid, efficiëntie en productiviteit verbeteren

Het lek komt – misschien niet geheel toevallig – naar boven in een drukke week, waarin Google zowel te kampen heeft met een golf van ontslagen als met goede vooruitzichten. Zo werden er indrukwekkende ontwikkelingen rondom AI aangekondigd. De belangrijkste op een rijtje.

Vragen stellen aan afbeeldingen: ‘circle to search’

Google introduceert (eindelijk) de functie die het mogelijk maakt om op een makkelijke manier vragen te stellen aan afbeeldingen. Het heet “circle to search” en beschrijft hoe de functie werkt; omcirkel het specifieke onderdeel in de afbeelding waar je meer over wilt weten. Google Lens kan nu ook vragen beantwoorden over de context van een foto. Stel je maakt een foto van een schaakbord, dan kun je vragen: “Hoe speel ik dit spel?”

Met taalmodel Gemini snel GPT-4 inhalen (en dat lukt)

Google’s Gemini Pro heeft de tweede positie opgeëist in de Chatbot Arena Leaderboard van het gezaghebbende Hugging Face doordat Gemini Pro – het op één na beste model van Google; de mogelijkheden van Gemini Ultra moeten nog verder worden onderzocht – GPT-4 op de hielen zit. OpenAI dreigt zijn voorsprong te verliezen als het er niet in slaagt binnenkort een nieuw model te introduceren.

AI-toepassingen binnenboord houden; bijvoorbeeld met ‘Help me Write’-functie

In de laatste update van de Google Chrome-browser wordt het AI-hulpje “Help me Write” geïntegreerd. Dit was eerder alleen beschikbaar als extensie en moet ervoor zorgen dat gebruikers minder snel naar andere AI-hulpmiddelen overstappen. Daarnaast is er ook hulp van AI bij het beheren van tabbladen en het kiezen van de opmaak.

Google Advertenties gebruik laten  maken van Gemini

Marketeers hoeven zelf geen teksten meer te schrijven voor hun Ads-campagnes, maar kunnen al chattend tot de juiste koppen en inhoud komen. Vorig jaar beloofde Google de nieuwe functie al toen de Gemini-integratie in de verschillende producten bekend werd gemaakt, nu is het zo ver. De belofte luidt: “Je hoeft alleen maar te beginnen met de URL van je website en Google AI helpt je bij het maken van geoptimaliseerde zoekcampagnes door relevante content te genereren, inclusief creatives en zoekwoorden.”

Met Lumière frontrunner worden als AI-model voor het genereren van realistische video’s

Google heeft AI-model Lumière ontwikkeld samen met onderzoekers van het Weizmann Institute of Science en de Universiteit van Tel Aviv. Het is nu voor het eerst voorgesteld aan het publiek in een wetenschappelijke paper. En de technologie is meer dan veelbelovend. Google kan volgens VentureBeat de concurrentie aan met huidige marktleiders als Runway, Pika en Stability AI

Meer nieuws & inzichten