De populairste zoektermen van 2023

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

De 100 wereldwijd populairste zoektermen van 2023 laten nauwelijks verrassingen zien; socials, vertalen, het weerbericht, sport en porno. ChatGPT is wel met stip de top 25 binnengekomen.

Mensen gebruiken Google vooral om naar Youtube, Facebook en Pornhub te ‘navigeren’. Gewoon, omdat dat makkelijker is dan het volledige webadres in te vullen in de browser. Et voila; nu weten we ook waarom Google zo graag 36 procent van z’n advertentie-inkomsten (oftewel 18 miljard dollar per jaar) aan Apple betaalt om de standaard zoekmachine in de Safari-browser te blijven. Naast Apple betaalt Google ook aan Mozilla (eigenaar van de Firefox-browser), Samsung en tientallen andere hardwarefabrikanten, netwerkaanbieders en platformen voor eenzelfde regeling. Want stel je voor dat al die ‘navigational’ zoekopdrachten verdwijnen? Dat zou het gebruik van de zoekmachine decimeren.

Year in Search 2023
Natuurlijk heeft Google zelf ook weer hun eigen Year in Search 2023 gepubliceerd via Google Trends. Een iets andere weergave van het gebruik van de zoekmachine.

Meer nieuws & inzichten