Deze 5 AI-gadgets gaan we in 2024 zien

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Natuurlijk was 2023 het jaar van AI. Meer specifiek van ‘generatieve AI’, de vorm van kunstmatige intelligentie die iets kan voortbrengen. Tekst, beeld, geluid. Hoewel het bedrijf OpenAI (deels eigendom van Microsoft) zowel beeldgenerator Dall-E als chatbot ChatGPT al lanceerde in 2022, was dit het jaar van de grote doorbraak. En de navolgers. Want ook Google werd uit z’n tent gelokt. Dat leverde chatbot Bard op. Nog geen onverminderd succes. Daarnaast zijn er vele initiatieven in de relatieve luwte, waaronder chatbots Claude (van Anthropic) en Pi (van Inflection AI). En beeldgeneratoren als Stable Diffusion en Midjourney. Luwte is relatief, want ook deze generatieve AI’s zijn gelanceerd door bedrijven die inmiddels miljarden waard zijn.

Bovenstaand een indicatief overzicht van de ‘grootste’ LLM’s, waar de Gemini, het nieuwste model van Google, nog niet in verwerkt is. Alle hier getoonde LLM’s bevatten 10 miljard of meer verschillende instellingen waar het model zich op kan aanpassen.

En wat brengt 2024?

 

Behalve chatbots en beeldgeneratoren, werden er in 2023 tig taalmodellen gelanceerd. Weliswaar niet allemaal in een gebruiksvriendelijk jasje, maar wel zonder uitzondering zeer geavanceerd. Dus hoewel het lijkt alsof Meta en Amazon in de VS, Alibaba, Baidu en Huawei in China en Europese nieuwkomers als Aleph Alpha en Mistral AI mijlenver achterop liggen, zou het zo maar eens kunnen dat zij in 2024 langszij komen.

Alle initiatieven waren dit jaar nog wel vrij 1-dimensionaal. Meestal alleen tekst. Alleen beeld. Of alleen geluid. Dus nog niet echt “multimodaal”. Dat is wel de grote belofte van de nieuwste modellen zoals GPT-4+ en Google’s Gemini. Wanneer alle functies straks live zijn. We wachten het af. Want ook dat was immers 2023. Prachtige nieuwe software, maar meestal wel voorafgegaan door een lange wachtlijst, of een eindeloze bètaversie.

Hardware
2024 zou, behalve multimodaliteit, ook weleens het jaar van de AI-gedreven hardware kunnen worden. Een tipje van de sluier kregen we de afgelopen maanden al zo nu en dan.

1. Bril

 

A new kind of cool. Meta brengt in samenwerking met RayBan een nieuwe slimme bril op de markt. En die lijkt inderdaad vooral heel veel op een klassieke RayBan. Wat ’m natuurlijk voor een slimme bril al meteen vrij cool maakt. Herinner je je de Google Glass nog? Volgens de New York Times is de bril van Meta vooral een goede tool om stiekem mensen in het park mee te filmen. Maar goed. Je kunt er ook mee bellen, muziek luisteren en gewoon fotograferen.

2. Robot

 

We wachten er al op sinds het genre science fiction rond het fin de siècle (1900) z’n intrede deed met de film La charcuterie mécanique. Een mensachtige robot. Het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics komt elk jaar – mede dankzij investeringen van de overheid – een stapje verder met de ontwikkeling van deze zogeheten humanoid robots. Of hun Atlas al komend jaar de last van de wereld op z’n schouders kan dragen?

3. Broche

 

Het bedrijf Humane lanceerde in november de slick vormgegeven Ai Pin. Het eerste draagbare apparaat dat gebruikers de mogelijkheid biedt om een persoonlijke AI zonder schermpje overal mee naartoe te nemen. Je zet ‘m aan middels een stemopdracht, gebaar, drukken of interactie met het door een laser geprojecteerde displayveldje. Eigenlijk een soort iPhone zonder scherm. Geen wonder. Het bedrijf werd in 2017 opgericht door voormalig Apple designers Imran Chaudhri and Bethany Bongiorno. Je kunt het device Hier bestellen voor $699. Wordt als het goed is begin 2024 geleverd. Wat je er precies mee kunt doen wordt uitgelegd in de video hier boven.

3. Headset

 

In de zomer was er een kortstondige hype. Apple introduceerde de Vision Pro Headset. ‘Spatial compting’ – de mix van digitale data met de fysieke wereld – werd bereikbaar voor het grote publiek. Hoewel? Het grote publiek. Met een beoogde verkoopprijs van $ 3500 is het natuurlijk wel een niche-product. Een andere vraag die critici meteen opwierpen; hebben we dit wel nodig?

4. Auto

 

Ziet de langst lopende belofte, de zelfrijdende auto, in 2024 eindelijk groen licht? De laatste berichten zijn weinig hoopgevend. Afgelopen week moest Tesla nog twee miljoen auto’s ‘terughalen’ vanwege problemen met de autopiloot.

5. Ketting

 

Alexa, Google Home en Siri. We zijn het wel gewend dat apparaten de hele dag meeluisteren. Zogenaamd om permanent in opperste paraatheid te zijn voor het geval dat hun baasje ze aanroept. Officieel worden er geen opnames gemaakt. De Rewind AI Pendant gaat een stapje verder. Deze ketting bevat een microfoon die wel bewust de hele dag opneemt. Deze opnames worden doorgestuurd naar een AI-gedreven cloudopslag, waarmee het mogelijk is om vragen te stellen over eerdere gebeurtenissen. Nooit meer onenigheid over wie nu wat echt wel of juist niet iets gezegd zou hebben.

Meer nieuws & inzichten