Praten met robots in het huishouden

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Google wil dat we snel kunnen praten met huishoudrobots

Een goed gesprek hoeft dat niet perse te zijn. Terwijl generatieve AI-taalmodellen in de vorm van chatbots steeds vreemdere dingen zeggen nu ze zijn aangesloten op internet via Bing in plaats van offline zijn zoals met ChatGPT, publiceert hun bevindingen romdom AI-taalmodellen en fysieke robots. En dat gaat verder dan een potje tafeltennis. 

Nog in ons leven zullen we robottechnologieën zien die kunnen helpen bij huishoudelijke taken om zo de kwaliteit van ons leven te verbeteren verbeteren, denkt Goolge. Voordat robotica algemeen nuttig kan zijn bij het helpen in de keuken en bij het stofzuigen, moeten ze in staat zijn om mensen veilig en goed te helpen, zonder ‘boos’ te worden. Want stel je voor. Een chatbot die zegt dat je stom bent, dat is nog te behappen, maar een menshoge huishoudhulp van staal die ineens begint te flippen?

Het jaar 2022 stond voor Google in het teken van de uitdaging om robots  in staat te stellen zowel behulpzaam te zijn als goed te communiceren. Dat wil zeggen, zorgen dat robots menselijke situaties ook kunnen inschatten als mens. Daarnaast moeten de robots ook nog gewoon heel veel leren om taken effectief uit te kunnen voeren in ‘ongestructureerde omgevingen’ zoals Google een huishouden eufemistisch noemt.

AI-taalmodellen integreren: praten met robots

Een belangrijk onderdeel van het onderzoek in de laboratorie van Google is de interactie tussen mens en machine met taal. Generalistische taalmodellen – zoals PaLM – leren nu om bepaalde ‘opdrachten’ te vertalen naar huishoudelijke taken, zoals een doekje pakken om iets schoon te maken wanneer je gemorst hebt. En dat is inmiddels ook gelukt. 

 

Hier lees je uitgebreid hoe dat werkt. 

 

Meer nieuws & inzichten