Microsoft en Google vormen AI-kartel

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Microsoft, Google en de AI-bedrijven OpenAI (ontwikkelaar van ChatGPT waar Microsoft in investeert) en Anthropic (ontwikkelaar van Claude, de chatbot waar Google’s moederbedrijf Alphabet in investeert) lanceren een forum om de ontwikkeling van grote AI-modellen te reguleren, schrijft persbureau Reuters afgelopen woensdag naar aanleiding van een persbericht. Het consortium zal zich richten op het waarborgen van een veilige en verantwoorde ontwikkeling van AI-modellen. Zo moeten richtlijnen worden ontwikkeld om AI-systemen te controleren.

Afbeelding gegenereerd met DALL-E via de prompt: “two chatbots that are happy to rule the world together in a sunny landscape”

De nieuwe brancheorganisatie, die de naam Frontier Model Forum heeft gekregen, wil gaan samenwerken met beleidsmakers, academici en bedrijven, maar zegt expliciet niet te gaan lobbyen bij regeringen. In de komende maanden richt het forum een adviesraad en een raad van bestuur op.

‘Bedrijven die AI-technologie maken, hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het veilig en beveiligd is en onder menselijke controle blijft’, zei Microsoft-president Brad Smith in een verklaring. Of en wanneer andere bedrijven die actief zijn binnen de markt van kunstmatige intelligentie zoals bijvoorbeeld X.ai van Elon Musk, Mark Zuckerberg’s Meta en Amazon zich ook bij het forum aansluiten is niet bekend.

Bedrock
Amazon heeft via hun cloud (AWS) wel een eigen systeem – met de naam Bedrock – waarop de verschillende taalmodellen van AI-bedrijven rechtstreeks zijn aangesloten, zodat het mogelijk is om hiermee software-toepassingen te maken. Het gaat daarbij om AI21 Labs (taalmodel Jurassic-2), Stability AI (Stable Diffusion), Amazons eigen Titan-model én opvallend genoeg Claude van Anthropic. ChatGPT is er niet bij, want dat draait uitsluitend op Azure, de cloud-oplossing van Microsoft.

Vlucht naar voren
Wat het betekent dat twee AI-supermachten Google en Microsoft op het organisatorische vlak nu de handen ineenslaan zal de toekomst moeten uitwijzen. De strategie staat in ieder geval haaks op het moratorium dat nog in maart van dit jaar werd voorgesteld door een groep AI-prominenten onder aanvoering van Elon Musk. Zij stelden toen voor om de ontwikkeling een halfjaar te pauzeren.

Meer nieuws & inzichten