#KilledbyGoogle: hangouts

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Dat schrijft Ron Amadeo op de website Arstechnica, naar aanleiding van het stoppen van de message-dienst Hangouts. Google realiseert nu dat het de concurrentie met iMessage aan moet gaan. Maar dat is 8 jaar te laat. 

Vandaag sterft Google Hangouts. Gedurende een korte periode was Hangouts Google’s beste, meest ambitieuze en populairste messaging-app, maar 5 miljard downloads later gaat Google verder op een andere weg.

De opvolger van Hangout, Google Chat, zou al je berichten en contacten  automatisch moeten importeren, maar de nieuwe service is slechts een schim van het oorspronkelijke plan voor Hangouts, denkt Amadeo. 

Anderhalf decennium instabiliteit: de geschiedenis van Google-berichtenapps

Het sluiten van Hangouts is het nieuwste hoofdstuk in de puinhoop die de berichtengeschiedenis van Google is. Google Talk werd 17 jaar geleden gelanceerd, maar Google heeft nu nog steeds geen competitief berichtenplatform. Dat komt deels door het feit dat er binnen Google geen solide, stabiele thuisbasis voor een berichtenservice is.

Het Google Workspace-team maakt Google Chat – dat is de zakelijke versie van Hangouts, een concurrent van Slack en Teams – en dan is er Google Messages, een soort concurrent van Apple’s iMessage en Facebook message, die voortkwam uit het Android-team. Kortom, een wirwar aan apps en afdelingen, die niet met elkaar op één lijn liggen. 

Social media en Google: een moeizaam huwelijk

Google probeerde deze situatie een tijd geleden op te lossen: Messaging zou een echt onderdeel worden van Google, en dat onderdeel zou Google+ zijn. In 2011 besloot Larry Page, de toenmalige CEO van Google, dat sociale media de toekomst waren en zette het Google+ project in het hele bedrijf op gang. Het hoofd van G+ kreeg de titel ‘senior vice-president’, waarmee hij één van de acht mensen was die rechtstreeks rapporteerde aan Page, waarmee Google+ werd verankerd als een van de belangrijkste pijlers van Google. Deze divisie zou de volledige verantwoordelijkheid voor messaging overnemen en lanceerde twee jaar later haar messaging-project, Google+ Hangouts. 

Hangouts, met de codenaam ‘Project Babel’, kreeg de taak om het berichtenportfolio van Google te verenigen. Google had destijds vier berichten-apps: Google+ Messenger, Google Talk, de sms-app van Android en Google Voice. Hangouts werd in 2013 gelanceerd en had tegen het einde van het jaar geïntegreerde sms-berichten. In 2014 was de app volledig operationeel en bevatte Hangouts-berichten, sms en Google Voice in één app, allemaal beschikbaar vanaf je telefoon en in de cloud. Met de release van Android 4.4 in 2013 was er geen zelfstandige Android-sms-app. Hangouts was de enige standaard sms-optie. Google had zijn iMessage-kloon gebouwd en het was een goed werkende dienst. Al je communicatie was voortaan beschikbaar via één enkele berichten-app in één gebruiksvriendelijke interface. Google had ook significante voordelen ten opzichte van iMessage, dankzij de brede platformonafhankelijkheid. Hangouts was op Android, iOS en web (via Gmail) beschikbaar. Dat betekende dat de service op een gegeven moment werkte op telefoons, horloges, auto’s, tablets, webbrowsers en zelfs Google Glass. Google zou vandaag de dag waarschijnlijk een behoorlijke basis hebben in messaging als het gewoon zou zijn blijven updaten en investeren in Hangouts.

Maar Google kan veel, maar social media is tot op heden niet gelukt. Google+ ging in 2019 ter ziele. Nu komt dus ook een eind aan de laatste uitwas van dit project. 

Meer nieuws & inzichten