Is de zoekmachine van OpenAI op komst?

Bob Hardus

Bob Hardus

OpenAI ontwikkelt een zoekmachine; met de kennis van Microsoft Bing en de kunde van ChatGPT’s eigen webcrawler GPTbot, meldt weblog The Information op basis van goed ingevoerde bronnen.

De publicatie zorgde ervoor dat het aandeel van Google’s moederbedrijf Alphabet in één klap bijna 4 procent beurswaarde verloor. 

Wanneer OpenAI binnenkort met een eigen zoekmachine komt, is dat niet echt een verrassing. Een jaar geleden, toen het eerste stof na de introductie van ChatGPT was neergedaald, dachten velen dat het nog slechts een kwestie van – heel weinig – tijd was, voordat de zoekmachine van Google slechts een rekwisiet van het internet uit een ver verleden zou zijn.

Zo’n vaart liep het niet, vooral vanwege de hoge foutmarge van de antwoorden en het beperkte gebruiksgemak van ChatGPT. Ook Google’s eigen Search Generative Experience, dat al in mei 2023 werd aangekondigd, is de experimentele fase nog niet voorbij.

Zoeken met een chatbot


Zoeken met behulp van een goed werkende chatbot (gepersonaliseerd, apparaat- en platformonafhankelijk) is uiteindelijk wel de toekomst. Maar zowel Microsoft en OpenAI als Google hebben nog een lange weg te gaan voordat een ‘andere manier’ van zoeken gemeengoed is geworden. Ter illustratie; Google heeft gemiddeld zo’n 86 miljard maandelijkse bezoekers terwijl ChatGPT het met 1,6 miljard en Bing het met 1,4 miljard moeten doen.

Traditionele zoekmachines verliezen terrein


Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat het gebruik van traditionele zoekmachines al in 2026 met 25% zal dalen als gevolg van AI-chatbots en andere virtuele agenten. “Generatieve AI (GenAI) oplossingen worden vervangende antwoordmachines, ter vervanging van gebruikersvragen die voorheen mogelijk in traditionele zoekmachines werden uitgevoerd. Dit zal bedrijven dwingen hun marketingkanaalstrategie te heroverwegen naarmate GenAI meer ingebed raakt in alle aspecten van de onderneming.” aldus laat Gartner weten in een persbericht

Meer nieuws & inzichten