Google’s dubieuze standpunten in de oorlog tegen Oekraïne

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Google’s chatbot Bard censureert Russische vragen over Poetin, zo blijkt uit onderzoek van Zweedse wetenschappers – en zelf heb ik ook de proef op de som genomen. ‘Bard weigert in het Russisch te reageren op vragen over Vladimir Poetin, zelfs als deze informatie wel toegankelijk is via de zoekmachine’, schrijven de onderzoekers. Googles chatbot volgt daarmee de door de Russische autoriteiten uitgevaardigde censuurrichtlijnen, concluderen ze, aldus de Volkskrant.

Boven de vraag ‘Is Poetin een crimineel?’ in het Russisch, met het Russische antwoord dat Google Bard daar geen uitspraken over wenst te doen. Beneden dezelfde vraag in het Engels.

Van alle vragen over Poetin in het Russisch bleef bij Bard 90 procent onbeantwoord, terwijl op exact dezelfde vragen in het Engels of Oekraïens wel een antwoord komt. ChatGPT en Bing praten beduidend vaker terug in het Russisch over politiek gevoelige onderwerpen. Opvallend is dat Bard op exact dezelfde vragen, maar dan in het Engels of Oekraïens, meestal wel antwoord geeft.

bron: https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2014/04/12/302337754/google-maps-displays-crimean-border-differently-in-russia-u-s

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat Google dubieuze standpunten inneemt als het om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne gaat. In 2014, na de Russische inval op de Krim, was Google Maps er heel snel bij om het schiereiland aan Rusland toe te wijzen. Ook nu blijft Google vaag. Via https://www.google.com/maps/ krijg je netjes een rood gestippelde grenslijn wanneer je bijvoorbeeld ‘Nederland’, ‘België’ of ‘Verenigde Staten’ intoetst in de zoekbalk, maar wanneer je vervolgens ‘Oekraïne’ of ‘Rusland’ ingeeft, wordt er geen grens afgebakend. Datzelfde geldt trouwens ook voor ‘Taiwan’ en ‘China’.

Meer nieuws & inzichten