Google kraakt. Waar doet het pijn?

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Vorige maand kregen de managers bij Google het slechte nieuws te horen dat Samsung overweegt om Microsoft’s Bing voortaan in te stellen als standaardzoekmachine in de browsers van hun Galaxy devices. Dat nieuws kwam vandaag naar buiten en zorgde ervoor dat Google’s moederbedrijf Alphabet in één klap 4 procent beurswaarde moest inleveren. Of het zo’n vaart zal lopen? De telefoons en tablets van Samsung maken immers gebruik van Google’s eigen besturingssysteem Android. Het is in ieder geval een serieuze wake-up call.

Kwartaalcijfers Alphabet Q4 2022 – https://abc.xyz/investor/static/pdf/2022Q4_alphabet_earnings_release.pdf

Interne documenten

Google moet meegaan met de nieuwste ontwikkelingen, anders ziet het z’n dominante positie (zo’n 90% van de zoekopdrachten wereldwijd wordt uitgevoerd via Google) in de zoekmachinebusiness misschien sneller afkalven dan het ooit voor mogelijk had gehouden. En daarmee komt ook het verdienmodel onder druk te staan: van de $ 76 miljard omzet in het vierde kwartaal van 2022, was ‘Search’ (de tekstadvertenties in de zoekmachine), goed voor een aandeel van liefst $ 42 miljard.

Hoe nu verder?

Google vreest dat de lucratieve tekstadvertenties veel minder renderen wanneer de zoekresultatenpagina verandert in een chatvenster. Maar het lijkt er toch op dat de AI-technologie van de slimme chatbot Bard vergaand geïntegreerd wordt in de zoekmachine én in andere diensten zoals Google Docs, Sheets en Gmail. Microsoft is op dit gebied al verder gevorderd met de integratie van ChatGPT in Bing, browser Edge en Office-producten. The New York Times meldt – na het inzien van interne documenten – dat het proces bij Google al in volle gang is. Wanneer de eerste concrete veranderingen voor gebruikers zichtbaar worden, is echter nog niet bekend.

Late at the party

Google introduceerde pas een paar weken geleden chatbot Bard voor een select gezelschap (de rest mag op de wachtlijst). Dat deed relatief weinig stof opwaaien. Natuurlijk zijn de prestaties van de slimme chatbot indrukwekkend. Maar niet in vergelijking met ChatGPT. Vooral het schrijven van computercode en wiskundige opgaven gaat Bard minder vlot af dan z’n concurrent. Sundar Pichai, de CEO van Google, beloofde beterschap tijdens een interview in de podcast van New York Times journalist Kevin Roose. Hoe?

a person holding a cell phone in their hand
Photo by Mojahid Mottakin on Unsplash

Van LaMDA naar PALM

Om Bard beter te maken zal binnenkort worden overgeschakeld op een geavanceerder taalmodel. De huidige versie van Bard werkt met het LLM (Large Language Model) LaMDA. Dat wordt straks vervangen door PALM, de slimme AI waar ook de robots van Google op draaien. En dan wordt alles anders, als we Pichai mogen geloven. Bard zal programmeren als een koning en wiskunde gaat meteen naar niveautje Einstein. Lees meer over de upgrades in een artikel op technologiewebsite The Verge. Maar vooralsnog zijn het vooral woorden. En niet van het soort waarmee concrete antwoorden gevormd worden. 

Meer nieuws & inzichten