Google eerste ‘klant’ Wikipedia

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Google en Wikipedia werken al lang samen, maar de zoekmachine gaat nu betalen voor deze samenwerking. Google rankt de pagina’s van de in 2001 opgerichte, gratis beschikbare online encyclopedie heel goed en als tegenprestatie gebruikt het de informatie van deze website om zijn ‘knowledge graph’, het kennisvenster aan de rechterzijde van de zoekresultaten te vullen. Nu gaat Google – als eerste bedrijf – een vergoeding leveren voor de diensten van Wikipedia. 

Er is al langer kritiek dat grote bedrijven zoals Google, Amazon of Apple Wikipedia als gratis bron gebruiken in hun commerciële producten en niet deelnemen aan het project. Google heeft weliswaar meerdere keren miljoenenbedragen aan Wikipedia gedoneerd, maar is nu pas een zakelijke relatie aangegaan. Google is samen met Internet Archive de eerste die gebruik gaat maken van de diensten van Wikimedia Enterprise.

Het aanbod van de Wikimedia Enterprise bestaat uit geoptimaliseerde API’s die sneller en gemakkelijker toegang tot de informatie bieden. Het is niet bekend hoeveel Google hiervoor gaat betalen. Wikimedia denkt dat slechts een fractie van de exploitatiekosten hieruit zal worden gedekt en dat het leeuwendeel nog steeds uit donaties zal moeten komen. Overigens betaalt het Internet Archive, in tegenstelling tot Google, niets voor de data omdat het net als Wikimedia een non-profitorganisatie is.

Enige betalende klant
Google is momenteel de enige betalende klant. Het is nog maar de vraag hoe andere Big Tech bedrijven zoals Apple, Amazon en anderen zich gaan positioneren, want de informatie blijft in principe ook gratis beschikbaar. Maar vooral Google heeft het grootste belang bij het voortbestaan ​​van Wikipedia. Wat zal het doen met de objectiviteit van het platform, nu Google en straks ook andere partijen gaan betalen voor de informatie op Wikipedia? Dat is de vraag. Maar gek is het niet, dat een internetdienst met zoveel invloed en impact naar manieren zoekt om te blijven voortbestaan. Want heb jij al weleens voldaan aan het verzoek om te doneren?

 

 

Meer nieuws & inzichten

De 5 beste AI-zoekmachines

Gaat het nu echt gebeuren? Geruchten doen de ronde dat ChatGPT binnenkort met een eigen zoekmachine komt. OpenAi.com vertoont op de homepage alvast een prominente zoekbalk. 

Lees meer >