Frankrijk gaat nog in 2020 ‘digitale taks’ invoeren voor Big Tech

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Dikke belasting op de Big Tech? Mais oui! Frankrijk wil nog dit jaar een ‘digitale taks’ gaan heffen op de diensten van techbedrijven. Vanuit Parijs beramen ze zich hier al langer op, maar volgens Bruno le Maire, minister van economische zaken en financiën is het nu echt ‘au sérieux’, aldus Reuters. Hij laat er in zijn berichtgeving ook geen twijfel over ontstaan dat een beetje extra kapitaal de schatkist niet schaadt op dit moment. 

Bij de berichten over de Franse digitale belasting dreigde Trump nog om als tegenreactie belasting te heffen op Franse wijnen

 

Bijna 140 landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) onderhandelen al langer over een grote herziening van belastingregels, om beter rekening te houden met de verworven positie van grote technologiebedrijven zoals Amazon, Facebook, Apple en Google. Zij boeken het leeuwendeel van hun winsten vaak af in landen die weinig belasting heffen. Ook Nederland is wat dat betreft populair.

Parijs bood in januari aan om de digitale belasting op de inkomsten van technologiebedrijven in Frankrijk tot het einde van het jaar op te schorten, terwijl over een internationale deal werd onderhandeld. Door de uitbraak van het coronavirus is het ministeries van financiën echter inmiddels gefocust op het redden van de economie en daarom stellen de fransen nu voor om alvast dit jaar te beginnen met het heffen van de digitale taks.

“Een digitale belasting is niet eerder zo legitiem en noodzakelijk geweest”, verklaarde minister van Financiën Bruno Le Maire in een telefonische persconferentie. Hij voegde eraan toe dat de grote techbedrijven beter er in de coronacrisis beter voorstaan dan in veel andere sectoren. “Frankrijk zal in ieder geval belasting gaan heffen in 2020. Daar was altijd al sprake van, of er nu een internationale deal op tafel ligt of niet.”

Meer nieuws & inzichten