Apple’s nieuwe kleine grote taalmodellen

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Apple stapt eindelijk in de AI-ring. En dat doen ze met liefst acht stokpaardjes. De iPhone-maker heeft namelijk acht nieuwe AI-modellen ingediend bij de Hugging Face-hub, een online platform voor open-source AI.

Kracht van klein
AI-modellen zijn er tegenwoordig dertien in een dozijn, maar wat deze modellen onderscheidt, is hun formaat. Terwijl anderen, zoals de GPT’s van OpenAI en de Claude’s van Anthropic, gigantische modellen uitbrengen, die in principe alleen op servers in de cloud kunnen draaien, concentreert Apple zijn inspanningen op kleinere en efficiëntere modellen die op apparaten zoals laptops, tablets en natuurlijk iPhones kunnen draaien.

Privacy
Een ander voordeel van deze kleinere modellen is privacy. Terwijl grotere modellen die in de cloud draaien data naar de cloud moeten uploaden, moeten kleinere modellen die op het apparaat draaien data binnen het apparaat zelf kunnen verwerken in plaats van deze naar de cloud te verzenden. Zo behoud je zelf de data in een gesloten circuit.

OpenELMs
De nieuwe modellen van Apple worden OpenELMs (Open-source Efficient Language Models) genoemd. En zoals de naam al doet vermoeden, zijn ze open source en dus beschikbaar voor iedereen – een ongebruikelijke zet voor een bedrijf dat doorgaans de software strak in de hand houdt. Apple-CEO Tim Cook heeft eerder verklaard dat Apple werkt aan generatieve AI-initiatieven die later dit jaar van start zullen gaan. De kleinere modellen kunnen een indicatie zijn van wat komen gaat.

Meer nieuws & inzichten