Google Analytics verbod in Nederland?

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

Autoriteit Persoonsgegevens (AP) weet na anderhalf jaar nog steeds niet wanneer het Google Analytics-onderzoek wordt gepubliceerd. De privacytoezichthouder waarschuwt al sinds begin 2022 dat het gebruik van Analytics (het website analyse programma van Google) mogelijk wordt verboden in Nederland.

Onderzoek Google Analytics

Het onderzoek is inmiddels wel afgerond, maar het is nog onduidelijk wanneer het openbaar gemaakt wordt. Een nieuw dataverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten zou de uitkomst van het onderzoek kunnen beïnvloeden. Dat blijkt uit navraag van Tweakers, dat de AP om een update vroeg. Volgens een AP-woordvoerder bevindt het onderzoek zich nog in de ‘handhavingsfase’ waarin alles wordt nagelopen en beoordeeld of er overtredingen zijn geconstateerd en of deze inmiddels zijn beëindigd. Op basis daarvan wordt bepaald of en welke sancties er worden opgelegd.

Verbod niet uitgesloten
Een verbod op Google Analytics op basis van de uitkomsten van het onderzoek is niet uitgesloten. Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Denemarken hebben al (delen van) de dienst verboden. Hoe de handhaving van een dergelijk verbod eruit zal zien is dan een volgende vraag.

Meer nieuws & inzichten