De AI-tool van 2025 en 10 manieren om efficiënter te werken met Google

Picture of Bob Hardus

Bob Hardus

De belangrijkste tool van Google voor 2025? Dat zou best weleens de doorontwikkeling van project Mariner kunnen worden, dat net door Google als prototype is voorgesteld (als altijd eerst voor een selecte groep gebruikers) Google noemt het een “human interaction agent” genoemd, maar is in feite je toekomstige “browser” voor alles.

Momenteel is het nog slechts een Chrome-extensie, maar wel eentje die je kunt besturen met prompts. En die vervolgens ook Google Sheets acties kan uitvoeren en je dan naar de zoekmachine brengt. Makkelijk als je een lijst met bedrijven hebt waar je de contactgegevens bij moet zoeken (zie video hierboven).

En de AI-agent der agents in 2025 wordt?

 

Het is allemaal nog prematuur en met features die al langer in de pijplijn zaten… toch voelt het alsof Microsoft’s Cortana dit jaar weleens een definitieve opvolger zou kunnen krijgen. Maar wordt het dan een nieuwe tool van Microsoft, OpenAI’s AutoGPT, of de Gogole-tool? Of toch iets anders? Voldoende voer voor speculatie in het nieuwe jaar.

10 AI-hacks om efficiënter te werken

Tot die tijd zullen we het moeten doen met de hacks die ons huidige werk makkelijker en efficiënter kunnen maken. 

Of je nu efficiënter door je inbox wilt scrollen, beter wilt plannen, of simpelweg handige trucjes zoekt om presentaties te upgraden. Ik heb (met behulp van ChatGPT) op basis van 2 blogs van Google ( AI-nieuws van 2024 en specifieke AI-tips en trucs) een persoonlijke top 10 samengesteld van de meest nuttige tips uit de beide blogs.

  • AI helpt je inbox opruimen
    Met slimme suggesties voor snelle reacties, herinneringen voor onbeantwoorde berichten en categorieën die je inbox automatisch indelen, hou je Gmail strak georganiseerd.

  • Teksten opstellen met “Help me write”
    Geen uren meer zwoegen op een verslag of mail: de functie “Help me write” in Google Docs genereert tekst op basis van je input. Handig voor alles van samenvattingen tot standaardbrieven.

  • Automatisch visuele ondersteuning in Presentaties
    AI in Google Presentaties kan afbeeldingen en grafische elementen genereren die passen bij je onderwerp. Dit bespaart tijd én zorgt voor een professionelere uitstraling.

  • Agenda-tuning met AI
    Google Agenda helpt je jouw dag beter indelen door slimme tijdsblokken aan te raden voor meetings, deadlines en focustijd.

  • Real-time vertalingen met Google Lens
    Of je nu in een restaurant in het buitenland zit of een buitenlandse handleiding leest: Google Lens vertaalt tekst op fysieke objecten zoals menukaarten en borden direct op je scherm.

  • Snel samenvattingen van YouTube-video’s
    AI maakt nu samenvattingen van YouTube-video’s, zodat je niet de hele video hoeft te kijken om te bepalen of deze relevant is voor jou.

  • AI-dashboard in Google Workspace
    De nieuwe AI-overviews in Google Workspace geven automatische samenvattingen van documenten, e-mails en vergaderingen. Zo kun je snel de belangrijkste informatie ophalen zonder door alles heen te hoeven scrollen.

  • Automatische transcripties van Google Meet-vergaderingen
    Google Meet kan vergaderingen automatisch transcriberen, zodat je na afloop een volledig verslag hebt zonder handmatig notities te hoeven maken.

  • Tijd besparen met taakherkenning in takenlijsten
    De AI in Google Tasks herkent actiepunten uit e-mails en suggesties in documenten om automatisch taken aan te maken. Ideaal om niets te vergeten zonder alles handmatig toe te voegen.

  • Vraag het aan je scherm
    In Gemini voor Android kun je op de suggestie ‘Ask about this screen’ tikken om hulp te krijgen met wat er op je scherm staat of, als je YouTube gebruikt, vragen te stellen over wat je bekijkt. Stel dat je je voorbereidt op een reis naar het buitenland en net een reisvlog hebt bekeken, tik dan op ‘Ask about this video’ en vraag om een ​​lijst met alle restaurants die in de video worden genoemd en vraag vervolgens of Gemini ze aan Google Maps wil toevoegen. Voila!

Meer nieuws & inzichten

Op zoek naar de Google formule? Wij hebben ‘m.

“Eerst dacht ik… weer zo’n boek. Maar ik heb het in één keer uitgelezen.”

– Ben van der Burg