Dezelfde content in verschillende formats = geen Duplicate Content. Aldus Google.

Bob Hardus

Bob Hardus

Duplicate Content. Een issue waar veel SEO-specialisten en content managers van gruwen. Gevaarlijk! Wegblijven! Maar is duplicate content (dezelfde tekst op verschillende url’s binnen één domein) wel zo verschrikkelijk als we tot nu toe hebben aangenomen?

De video begint bij de uitleg hoe je aan Google kunt aangeven hoe bepaalde delen van de pagina genegeerd kunnen worden. Zo kun je content voor je gebruikers op verschillende plaatsen serveren, zonder dat dit wordt afgestraft. 

Google’s ‘search advocate’ (de eindbaas), John Mueller, verklaarde in een antwoord op een gebruiker dat het hergebruik (‘repurposing’) van content, bijvoorbeeld een blogpost van video maken, of oude tekst op een andere manier serveren, niet perse wordt aangemerkt als duplicate content door de algoritmes van Google.

John Mueller:

“Wat betreft duplicate content; wat we doen wanneer u dezelfde geschreven content twee keer op uw website heeft? Dan geven we de versie weer in de zoekresultaten die op dat moment het meest relevant is. Het is niet zo dat we zouden zeggen: “oh, deze website heeft dubbele content, we zullen het helemaal niet laten zien in Google.”

 

Dus wanneer we duplicate content herkennen, is dat niet het einde van de wereld is. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van dat wij zeggen dat we niet meerdere keren hetzelfde aan gebruikers willen laten zien in de zoekresultaten. Dus dan zullen wij de content kiezen die volgens ons het beste aansluit bij de zoekvraag.”

John Mueller deed deze uitspraken naar aanleiding van een specifieke vraag over videocontent versus geschreven content, waarbij hij aangeeft dat Google binnen deze twee al helemaal geen distinctie maakt. En als gezegd, ook binnen tekstpagina’s is duplicate content – waarschijnlijk – niet zo’n drama als eerder werd aangenomen. Zie video hier boven.

Hoera voor wanneer je content wilt gaan ‘repurposen’ 
That said; wanneer je content wilt gaan hergebruiken, dan is het wel handig om de nieuwe pagina niet dezelfde url mee te geven. En andere headers, afbeeldingen en een beetje frisse tekst erbij is ook niet verkeerd. Wanneer je een kliekje opwarmt, dan doe je er immers ook nieuwe saus bij, of wat extra zout…

Meer nieuws & inzichten

chatbot hacken met ascii art prompts

Chatbot hacken? Zo werkt het

AI chatbots zoals Gemini, ChatGPT, Claude en Le Chat kunnen heel gemakkelijk om de tuin geleid worden, hebben onderzoekers vastgesteld.  Een taalmodel zit vol zogeheten

Lees meer >